En todella uskonut sanovani tätä koskaan. Mutta mulla on kamala ikävä kotiin. Eijjei, ei sillä tavalla että äitii mua pelottaa ja haluun valion maitoa. Vaan mulla on oikeasti kova ikävä kirjekurssi-muotoiseen Helsingin yliopistoon, jossa saan rauhassa kutoa sukkaa massaluennoilla, lukea tenttiin viikon yötä päivää (koska on ihan pa**a idea aloittaa ajoissa lukemaan) ja unohtaa kaiken tenttisalista ulos kävellessä.

Kursseja on alkanut nyt useita. En haluaisi valittaa, valtaosa professoreista on asiastaan innostuneita, haluavat ihan oikeasti opettaa jne. Kurssisisällöt vaikuttavat mielenkiintoisilta. Mutta tämä työmäärä…… You are going to be an Erasmus, they said. It is going to be easy, they said. Oh my, how wrong they were….. Joka kurssilla on essee, sivumäärä vaihtelee 5-15 välillä. Joillain kursseilla on useampi essee. Joka kurssilla on suullinen esitelmä. Joka kurssilla on koe. Joillain kaksi – suullinen ja kirjallinen. Melkein joka kurssille on luettava 10-40 sivua viikossa. Tentteihin pitäisi vissiin myös lukea jossain välissä.

Jaa. Joudun vähän sittenkin haukkumaan ikävöimääni yliopistoa. On harvinaisen ikävä tilanne olla toisella puolella Eurooppaa ja koettaa selvittää koti-yliopistosta, saako mitään kursseja luettua hyväksi omaan tutkintoon kun sähköposteihin ei pääsääntöisesti vastata. Yliopisto kannustaa hakemaan vaihtoon, infoissa kannustetaan tekemään etenkin EU-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden opintoja ulkomailla. EU-oikeudesta vastataan kyllä nopeasti ja ystävällisesti sähköposteihin mutta vastaus on että joo saat valinnaisia opintoja mutta et pakollisia tai harjoitusseminaareja. Noh, oikkareilla ei juuri kuulu tutkintoon valinnaisia opintoja. Ei kirjastossa pänttääminen niin hauskaa ole että sitä tekee satoja tunteja vaan koska voi. Kansainvälinen oikeus sitten on ja pysyy hiljaa.

Kiitos kuitenkin Kroatian nettijumalille toimivasta netistä. Se ihan helpottaa noin niin kuin arkea ja näitä sähköpostisulkeisia. Mutta, ah, en keksi juuri mahtavampaa fiilistä kun sain vihdoin netin (taas kerran kroatialaisen nettivelhon avustuksella) toimimaan ja puolalaiselta sivulta Greyn anatomian pyörimään (elisaviihde olisi ainoa suomalainen sivu, joka toimisi mutta netti on liian hidas pyörittämään sitä. Siksi kiitämme kauniisti myös Puolaa).